Komplicerad relation mellan sport och musik i Sverige

Musik klarar sig bra utan sport, men sport klarar sig mindre bra utan musik. Inför en match eller tävling dunkar alltifrån klassiska stycken som ”O Fortuna” eller rockklassiker som ”Welcome to the Jungle” för att peppa de deltagande idrottarna såväl som publiken. Supportrar och hejaklackar bär med sig egna trummor och trumpeter och kan stämma upp i sång (läs: skrål) flera gånger under en match. Om supportrarna vill straffa sina lag för deras bristande resultat, brukar musiken och sången tystna.

Musik och sport har många likheter. Stämningen som uppstår på en konsert när över 20 000 människor sjunger med till en låt kan liknas vid den som uppstår i finalsammanhang. Den här stämningen beskrevs av det svenska popundret Zara Larsson i en intervju med tidningen The National. Där citerades hon säga ”… only music and sport can bring people together… ” (endast musik och sport kan föra människor samman), och det ligger något i det. Det betyder däremot inte att musik och sport alltid går hand i hand, och framför alltid inte i samma utförande.

Zara Larssons första fotbollsmatch

Citatet kommer från en intervju där Larsson, som just nu är aktuell med låten ”Invisible” i Netflixs julfilm Klaus, ombads berätta om låtarna hon önskade att hon hade skrivit. En av dessa var Beyonces låt ”Crazy in Love”. Larsson beskrev den som både tidlös, klassisk och galen på samma gång. Det är en låt som Larsson anser symboliserar hur musik kan förena människor i dans och sång. Just den känslan kan också uppstå i sportsammanhang, menar hon. Hennes stora förhoppning och dröm är att hennes låtar ska kunna förena människor på samma sätt, vilket många nog skulle hävda att de redan gör.


Vart Zara Larsson däremot har fått uppfattningen om hur sport förenar människor är ett litet mysterium. Hon är enligt egen utsago inte särskilt intresserad av sport. Faktum är att hennes första fotbollsmatch var EM-invigningen på Stade de France i Paris 2016. Anledningen till att hon var där var för att hon framförde den officiella EM-låten ”This one’s for you” tillsammans med David Guetta. Framträdandet var en stor succé och hon hyllades av både musikälskare och fotbollssupportrar. Och att fotbollssupportrar skulle uppskatta en livespelning innan avspark är ovanlig. De senaste åren har UEFA arrangerat en kort livekonsert innan Champions League-finalerna, för att starta kvällen, och det har inte mottagits väl.

Musik men inte live

Kombinationen musik och sport fungerar olika bra vid olika sporthändelser, och i olika länder. I USA är det nästan obligatoriskt med någon form av liveframträdande innan en match eller tävling. Det kan handla om att nationalsången framförs eller att en orkester spelar innan speakern presenterar lagen. Det är heller inte ovanligt att det framförs ännu mer musik under pauserna. Cheerleaders brukar dansa i både basket och amerikansk fotboll och olika maskotar springer ofta runt för att peppa publiken. I Sverige är det tvärtom.

Att man skulle få se ett livespelningar innan eller under en pågående tävling tillhör ovanligheten inom svensk sport. DJ:s och artister har istället uppträtt efteråt, t.ex. i samband med alpina tävlingar i fjällen, tennismatcher i Båstad eller i samband med motorsportshelger. Men det är sällan de spelar för att peppa publiken eller deltagarna. För det används istället inspelad musik. Nästan alla svenska arenor, vare sig det är simhallar eller multiarenor, är utrustade med stora ljudsystem. Musiken som spelas har ofta valts för sin vänlighet att sjunga med i eller för att den påminner publiken om forna idrottsframgångar. Det är inte ovanligt att E-Types EM-låt ”Champione 2000” spelas, eller Markoolios ”Mera Mål” (i fotbollssammanhang). Rockigare låtar, såsom Metallicas ”Enter Sandman” och Iron Maidens ”Run to the Hills”, är också vanliga inslag. Electrogruppen Scooters låt ”Maria” är ytterligare ett exempel.

Varför inspelad musik väljs framför livemusik handlar sannolikt om att det är enklare. Att ha ett liveframträdande handlar inte bara om att hitta en artist, utan också om att rigga ljud och ställa iordning en lämplig scen. Det här blir svårt när underlaget är is eller en ömtålig gräsplan. Bara det faktum att en arena både arrangerar konserter och fotbollsmatcher har gett upphov till klagomål i Sverige. Gräsplanen på Friends Arena var under all kritik, enligt spelarna i Malmö FF och AIK, efter att Phil Collins spelade där sommaren 2019. Det är däremot inte omöjligt att arrangera musikframträdanden i samband med sportevent. Det hade gått att lösa inför större event, såsom den första slutspelsmatchen i SHL eller SDHL.
Musiker hjärta sport (och vice versa)
Många idrottsmän är musikälskare och flera musiker gillar sport. Det finns ingen osynlig barriär som skiljer de två. Rocksångaren Rod Stewart är en stor supporter till fotbollslaget Celtic. Han har flertalet gånger arrangerat så att klubben har kunnat träna på hans ägor i Essex. Enligt 888Sports livebetting och vinnarspel är de förhandsfavoriter att vinna den skotska högstaligan, Scottish Premiership, med oddsen 1.65. Sir Elton John är i sin tur ett stort tennis- och fotbollsfan och han arrangerar årligen tennisturneringar där alla intäkter går till välgörenhet. Flera amerikanska musikartister är basketfans och det är inte ovanligt att Jay-Z eller Nelly sitter i publiken när New Jersey Nets eller Bobcats spelar.

Vice versa är flera idrottsmän musikintresserade. Fotbollsspelaren Harry Kane berättade i en intervju att han tycker om att förbereda sig inför en match genom att lyssna på Prodigy och Dua Lipa. Zlatan föredrar att lyssna på rap, men brukar även peppa med sin egen version av den svenska nationalsången ”Du Gamla Du Fria”. Det finns exempel på idrottare som har spelat in egna låtar och som faktiskt har spelat i band och släppt egna album. John McEnroe, den forna världsettan i tennis, spelade gitarr i ett band som hette The Johnny Smyth Band. Basketspelaren Kobe Bryant släppte ett rap-album i slutet av 90-talet som hette K.O.B.E. Flera svenska idrottare har hoppat in med en vers eller två i olika låtar. Pernilla Wiberg spelade in en helt egen singel (Privilege).

Relationen mellan sport och musik är komplicerad, och kanske ännu mer så i Sverige. Men det är samtidigt en viktig relation eftersom det skulle vara oerhört tråkigt att sitta på läktaren vid ett sportevent och inte höra något annat än bakgrundsljud.